2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου ΠΣΕΕΠ/ ΕΕΤΙ- Ομιλία Προέδρου Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού
08.06.2017

Ομιλία Προέδρου Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού,
στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου ΠΣΕΕΠ & ΕΕΤΙ

Τους έξι (6) άξονες προτεραιότητας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην εθνική προσπάθεια για τoν εντοπισμό και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου με θέμα: «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας»

Ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, υπογράμμισε ότι ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ με σχεδιασμό, συστηματικές ενέργειες και προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει, θα συμβάλει:

I.    Στην άμεση ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διεθνών διαγωνισμών για τρεις χερσαίες και δύο θαλάσσιες περιοχές και κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
II.   Στην άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την αναμενόμενη αποδοχή της αίτησης ενδιαφέροντος για δύο περιοχές της Κρήτης που υπεβλήθη από Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ.
III.  Στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό, σύμφωνα με διεθνή αγορά και, παράλληλα, την ενσωμάτωση στη νομοθεσία ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων των υφιστάμενων Συμβάσεων Μίσθωσης με σκοπό την ενότητα δικαίου και τη νομική ασφάλεια.
IV.   Στον σχεδιασμό και την προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες, για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων.
V.    Στη συστηματική διεθνή προβολή του πετρελαϊκού δυναμικού της χώρας.
VI.   Στην προσέλκυση των σημαντικών διεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών που διαθέτουν  εμπειρία, τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να επενδύσουν, με προφανείς τις θετικές επιπτώσεις στην εθνική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ επεσήμανε την ανάγκη μετάβασης, από το «μύθο» και τις προσδοκίες γενεών στην πραγματικότητα των υφιστάμενων αποθεμάτων, αλλά και της τεχνοοικονομικής δυνατότητας για την εκμετάλλευσή τους, που θα αναβαθμίσει και τον ρόλο της Ελλάδας διεθνώς, στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μετά από πολυετή καθυστέρηση, διαμορφώνονται πλέον ελπιδοφόρες προοπτικές, καθώς έχει εκφραστεί η βούληση της Ελληνικής Πολιτείας για την υιοθέτηση διαδικασιών «fast track» στις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ αναμένεται και η  εκπόνηση ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού από την ΕΔΕΥ,  ο οποίος θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των δικαιωμάτων Έρευνας και Παραγωγής.

Υπογράμμισε τέλος, ότι ο Όμιλος κινείται συστημικά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών και επεσήμανε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή της Total και της Edison στο οικόπεδο 2 Δυτικά της Κέρκυρας, αλλά και η πρόσφατη συμμετοχή της ExxonMobil, από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την Total, στην υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για να ερευνηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη θαλάσσια περιοχή, εγγύς της Κρήτης.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΕΤΙ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΣΕΠ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σήμερα 8 και αύριο 9 Ιουνίου 2017, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

• Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου ΠΣΕΕΠ & ΕΕΤΙ.