«Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» για 4η χρονιά δίπλα στους ανθρώπους των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας
29.11.2016

Τo 4ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ξεκινά σήμερα,  Τρίτη 29 Νοεμβρίου, μετά από 3 χρόνια ένθερμης υποστήριξης από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»

Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους προορισμούς σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του φυσικού και ζωικού πλούτου.

Το πρόγραμμα 2016 – 2017 εστιάζει στη «Θάλασσα» η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα μας και τα νησιά της. Στις ελληνικές θάλασσες συναντάμε χιλιάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία τους .

Ο πρώτος από τους συνολικά 13 σταθμούς του φετινού μας ταξιδιού, που ξεκινάει στις 29 Νοεμβρίου, είναι η Ιθάκη, το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο στο Βαθύ, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο στο Σταυρό. Στη συνέχεια «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» θα επισκεφθεί 12 ακόμα προορισμούς: Βλασία, Δάφνη, Πάος, Πετσάκοι, Ερείκουσα, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Δονούσα, Θηρασιά, Σκύρος και Χίος. Το πλήρωμα της αποστολής αποτελείται από τους δραστήριους εκπροσώπους των ΜΚΟ, εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες, τοπικούς φορείς και θεσμικά όργανα, που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες ή και ασχολούνται με το περιβάλλον.

Μέσα από τα εργαστήρια του προγράμματος οι μαθητές θα μάθουν για την κλιματική αλλαγή,  την ανακύκλωση των υλικών, την κομποστοποίηση των απορριμμάτων, τη σωστή διαχείριση της ενέργειας και του νερού, την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών και την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Διευθύντρια ΕΚΕ του Ομίλου κ. Ράνια Σουλάκη δήλωσε με αφορμή το καινούργιο ταξίδι: «Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκαλιάζουν το πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι, σε περιοχές που το χειμώνα η επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, μας παροτρύνει  να συνεχίσουμε, έχοντας πάντα σαν στόχο την απόκτηση γνώσης μέσα από δημιουργικά εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια».

Από την Άγονη Γραμμή Γόνιμη ο Διευθυντής κ. Στέφανος Νόλλας επιβεβαίωσε τη συνέχιση του  καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος με συνταξιδιώτες 13 κορυφαίους φορείς, που εστιάζουν στο περιβάλλον και  τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα μέσα σε 3 χρόνια έχει υλοποιηθεί σε 34 νησιά και χωριά, το έχουν παρακολουθήσει 3.415 μαθητές όλων των τάξεων, ενώ έχουν γίνει περισσότερα από 200 εργαστήρια, λαμβάνοντας υπόψη στο σχεδιασμό του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Συνεργαζόμενοι φορείς για τη φετινή χρονιά: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Aνάπτυξης, Άνιμα, Αρκτούρος, Αρχέλων, Βιβλία σε Ρόδες, Το Κινητό Πλανητάριο, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Τεχνολογίας Νoesis, Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, Αρχιπέλαγος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.