Γιάννης Γρηγορίου: «Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ύπαρξη κοιτάσματος πετρελαίου στον Πατραϊκό – Εντός του 2018 οι ερευνητικές γεωτρήσεις»
20.12.2016

Στο αποδεδειγμένο ενδιαφέρον του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τον εντοπισμό κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων - ΕΛΠΕ UPSTREAM κ. Γιάννης Γρηγορίου, στην 1η Ενεργειακή Ημερίδα για τη Δυτική Ελλάδα που διοργανώθηκε εχθές, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαδικασία επιστημονικής επεξεργασίας, η οποία θα καταδείξει την ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή του Πατραϊκού. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των γεωφυσικών καταγραφών και των γεωλογικών μελετών, με στόχο τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες να έχουν προσδιοριστεί πλήρως οι «πετρελαιο-πιθανές» γεωλογικές δομές. Παράλληλα, πραγματοποιούνται οι προετοιμασίες για την εκτέλεση ερευνητικών γεωτρήσεων εντός του 2018.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛΠΕ, «ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί και εάν περιέχει πετρέλαιο θα αναφέρεται σε κοίτασμα τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιμων βαρελιών». Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιωθεί μόνο με την εκτέλεση των γεωτρήσεων.

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι ο απόλυτος σεβασμός στο Περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών, αποτελούν απαράβατες αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υιοθετεί ο Όμιλος ΕΛΠΕ, με επιτυχή και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα. «Είναι αδιαπραγμάτευτο καθήκον μας» σημείωσε, «να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις τεχνολογικές μεθόδους, που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προς όφελος, πέραν της εταιρείας, της οικονομίας της χώρας μας και της περαιτέρω ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των βουνών μας».