Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων “HELPE Village”, στη Χίο
14.02.2016

Με γνώμονα ότι στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά και στην αλληλοβοήθεια δεν υπάρχουν σύνορα, ο Όμιλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και οι εργαζόμενοι από το σύνολο των χωρών όπου δραστηριοποιείται, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια κατασκευής του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων που άρχισε τη λειτουργία του στη Χίο.

Σε μια σημαντική προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, τα ΕΛ.ΠΕ προσέφεραν την υποδομή και τον εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κέντρου, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός της Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρου. Το “HELPE VILLAGE”, έχει δυναμικότητα να στεγάσει αξιοπρεπώς πάνω από 1.100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους, που μετασκευάστηκαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές πριν μεταφερθούν στο νησί.

Οι 67 οικίσκοι διαθέτουν κοιτώνες, έπιπλα και συστήματα ψύξης – θέρμανσης, ενώ καλύπτουν συνολική έκταση 2.655 τετραγωνικών μέτρων.

Άλλοι 8 οικίσκοι μετασκευάστηκαν σε χώρους υγιεινής, που είναι πλήρως εξοπλισμένοι με  νιπτήρες, λεκάνες και ντουζιέρες με ζεστό νερό. Καλύπτουν συνολική επιφάνεια 309 τ.μ.

Το εμβαδόν για κάθε ένα από τα 35 μεγάλα σπιτάκια -διαστάσεων 12,57 x 3,30- είναι 41,5 τ.μ. και για τα υπόλοιπα 40 -διαστάσεων 9,70 πλ. x 3,10 ύψ.- φτάνει τα 30 τ.μ.

Παράλληλα, επιδιορθώθηκαν και όλες οι ζημιές στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ, όπου αντικαταστάθηκαν τα συνολικά 756 τετραγωνικά μέτρα σπασμένων τζαμιών με την τοποθέτηση πολυκαρμπονικών, διάφανων φύλλων.

Για την ολοκλήρωση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων της Χίου υπήρξε συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών,  ενώ στις εργασίες συνέδραμαν το  Πυροσβεστικό Σώμα και ο Ελληνικός Στρατός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόσφυγες θα παραμένουν στο “HotSpot” έως 72 ώρες για την ταυτοποίηση τους, ενώ επικεφαλής του Κέντρου αναλαμβάνει Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Στο νησί μεταβαίνει την Δευτέρα αντιπροσωπεία των ΕΛ.ΠΕ, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γρηγόρη Στεργιούλη. Στην αποστολή συμμετέχουν εθελοντές οι οποίοι και θα διανείμουν στους πρόσφυγες 200 σακίδια πλάτης με αντικείμενα προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα. Την προσπάθεια για τη δημιουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στον Όμιλο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, οι οποίοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες.

Η αντιπροσωπεία των ΕΛΠΕ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων της Χίου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν δράσεις υπέρ των κατοίκων του νησιού.