Υπεγράφησαν οι Συμβάσεις ανάμεσα σε ΥΠΕΝ και ΕΛΠΕ για 'Ερευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων σε Άρτα-πρέβεζα & ΒΔ Πελοπόννησο
25.05.2017

Υπεγράφησαν το πρωί, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, οι δύο συμβάσεις για την παραχώρηση, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, των Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος».

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων του Υπουργείου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανώτερα Διευθυντικά στελέχη του Ομίλου, καθώς και αντιπροσωπεία   της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α ΕΛΠΕ-UPSTREAM.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της τελετής των υπογραφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, επεσήμανε:

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τόσο εσάς, όσο και όλους τους ενδιαφερόμενους και τους μετόχους, ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας με σεβασμό στο Σύνταγμά μας, τους Νόμους, το Περιβάλλον και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ευχή είναι, μέσα από τον αγώνα αυτό, να αναδείξουμε νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές για τη χώρα και, παράλληλα, τα ΕΛ.ΠΕ να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο ως ηγέτιδα Εταιρεία του τομέα της Ενέργειας για τη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στη προσπάθεια που κάνουμε τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να διαμορφώσουμε διεθνείς συμμαχίες στο θέμα της έρευνας και εξόρυξης Υδρογονανθράκων, υπήρχαν τρία προαπαιτούμενα:

Το πρώτο ήταν η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τη Γενική Διεύθυνση έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων της ΕΛ.ΠΕ που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και, βεβαίως, θα έχει την πλήρη στήριξή μας για να ολοκληρώσει και να διεκπεραιώσει το έργο της.

Δεύτερον, η ύπαρξη σταθερότητας στην χώρα. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις αφορούν αυτήν ακριβώς την περίοδο που διανύουμε.

Τρίτον, η οικονομική ισχύς των συμβαλλομένων. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι σε θέση να αναλάβουν και να υποστηρίξουν με όλη τους τη δύναμη, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε οικονομική ισχύ, το μεγαλεπίβολο αυτό έργο, το οποίο μπορεί σε κάποιο βαθμό να καθορίσει ακόμη και την τύχη των επόμενων Γενεών.

Το βήμα που κάνουμε σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων για τις δύο χερσαίες περιοχές, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Άρτα-Πρέβεζα, είναι μόνον η αρχή.»