Με τη συμβολή της ΕΛΠΕ το πρώτο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δίκαιο & Μηχανική της Ενέργειας» του ΑΠΘ /Εκδήλωση απονομής Διπλωμάτων
28.12.2017

Στην κατάμεστη αίθουσα ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 η απονομή των διπλωμάτων στους πρώτους 35 αποφοίτους του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΑΠΘ «Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας» από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου και τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Καθηγητή Παναγιώτη Πρίνο.

Το διεπιστημονικό μεταπτυχιακό, το οποίο υλοποιείται για δεύτερη χρονιά εφέτος, αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών με έντονο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, που προσφέρεται από τη Νομική Σχολή και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Το παρακολουθούν απόφοιτοι Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και συνδυάζει εξειδικευμένες γνώσεις νομικής και μηχανικής στο διεπιστημονικό αντικείμενο της Ενέργειας. Στηρίζεται στην πολύτιμη τεχνογνωσία που παρέχουν δικηγορικές εταιρείες και στελέχη της ενεργειακής αγοράς από σειρά εταιρειών, ανάμεσά τους και ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε Σύμφωνο Επιστημονικής και Ερευνητικής Συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους της ΕΛΠΕ, στην τελετή αποφοίτησης παρέστη η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου κα Λιάνα Γούτα, η οποία ήταν μεταξύ των στελεχών που προσκλήθηκαν να διδάξουν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, παρουσιάζοντας την ενότητα «Πετρέλαιο και Πετρελαιοειδή: Διύλιση και Διανομή Πετρελαιοειδών – Ασφάλεια Ενεργειακής Τροφοδοσίας-Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία». Η ενότητα περιελάμβανε 8 ώρες διδασκαλίας και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των μεταπτυχιακών φοιτητών και του συντονιστή Καθηγητή Νομικής κ. Π. Γκλαβίνη, στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους αποφοίτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και τους καθηγητές τους, η κα Λ. Γούτα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:

• Στην καινοτομία του Προγράμματος, το οποίο συνδυάζει α) γνώσεις πολιτικών και νομοθεσίας για τους μηχανικούς και β) βασικές τεχνικές γνώσεις του ενεργειακού τομέα για τους νομικούς, στοιχεία που απουσιάζουν από τα βασικά προγράμματα σπουδών της Νομικής και του Πολυτεχνείου, αλλά αποτελούν μια αναγκαιότητα που συχνά αντιμετωπίζουν στην πράξη και στην επαγγελματική τους πορεία τόσο οι μηχανικοί όσο και οι νομικοί.
  • Στην επιλογή του Ομίλου ΕΛΠΕ εδώ και χρόνια να παρακολουθεί στενά και να ενημερώνεται για τις πολιτικές και νομοθετικές ενεργειακές εξελίξεις στην καρδιά των αποφάσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ώστε να μπορεί να χαράξει την Στρατηγική του και τις επιλογές του για το παρόν και το μέλλον, με βάση τον ευρωπαϊκό και εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.
  • Στην στήριξη προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα που παρέχει ο Όμιλος, αλλά και ειδικότερα το Βιομηχανικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης στα 50 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, αποτελώντας έναν πόλο καινοτομίας, τεχνογνωσίας και απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης, ενώ έκανε ειδική μνεία και στο 3ετές Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα ο Όμιλος ΕΛΠΕ με το ΑΠΘ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγητής Γιώργιος Δέλλιος και ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καθηγητής Χρήστος Αναγνωστόπουλος, καθώς επί της κοσμητείας του πρώτου και της προεδρίας του δεύτερου ιδρύθηκε το εν λόγω μεταπτυχιακό.