Ανακοίνωση εξαγοράς έργου ΑΠΕ 204 MW
17.02.2020

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό, ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία εξαγοράς («η Συναλλαγή») χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών («Φ/Β») έργων («το Έργο») σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, στην περιοχή της Κοζάνης, από τη Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ, JUWI.

Το Έργο, συνολικής ισχύος 204 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και είναι ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς θα δημιουργηθούν πάνω από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Β’ Τρίμηνο 2020, η περίοδος κατασκευής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 16 μήνες και το Έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’ Τρίμηνο 2021.

Η Συναλλαγή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου, για ανάπτυξη σε νέες δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, επιταχύνοντας την επίτευξη του αρχικού στόχου για 300MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δήλωσε ότι: «Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο αλλά και ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.  Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται, πέρα από ανακοινώσεις, μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητες μας.  Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε ένα ενεργειακό όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα καθώς, προσδίδει αξία στην εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., ενώ η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος ενήργησε ως νομικός σύμβουλoς για τη Συναλλαγή.